Designed to capture an incomparable mountain view

Situated on a small plateau on the steep slopes of Glassy Mountain, this home features a sweeping view across a picturesque small mountain lake in a valley far below the home site. The design defers to the natural beauty of its surroundings by claiming the lone clearing on the property, leaving the remaining heavily wooded acreage undisturbed. The residence is conceived as a long platform for viewing the surroundings. Emerging from the severe slope of the site, the house appears to grow as it moves out over the terrain. The rooms are ordered so as to maximize the views to the valley below, resulting in a linear plan that features a “bridge room” with 18’ tall window walls. 

A modest footbridge crossing a spring-like water feature leads visitors to a stone and cedar canopy at the home’s entry. The main floor includes an entry hall, master suite, study, bridge-like great room, kitchen, breakfast room, screen porch, and a cantilevered viewing deck. A finely detailed staircase ascends to a second floor wooden bridge that connects the guest suite to a secondary study. On the lower level, a media room and exercise room fill out the program. Expansive glazing across the long elevations provides an air of transparency while establishing a rhythm of solid and void. A series of heavy masonry elements such as the fireplace chimneys and retaining walls provide order to the structure, and serve to anchor the house firmly to the land. Brazilian Cherry flooring, river rock, fieldstone, and cedar trellis work combine to form a natural material palette, harmonious with the surrounding landscape.

PROJECT NAME: Slatt Residence